August 9, 2021
From Gatorna (Sweden)
193 views


2021-08-09

Åtta Ă„r har snart passerat av socialdemokratiskt maktinnehav, Ă„tta Ă„r som tillsammans med Corona-epidemin har inneburit att de sociala rörelserna har tryckts tillbaka och arbetarklassens situation försĂ€mrats med attacker pĂ„ anstĂ€llningsrĂ€tten, angrepp pĂ„ strejkrĂ€tten och liberaliseringen av samhĂ€llet. Men viruset liksom liberalismen hĂ„ller pĂ„ att ebba ut. Nu Ă€r det dags att vara offensiva igen, att ta initiativet, att sĂ€tta igĂ„ng de sociala rörelserna för att kĂ€mpa och vinna.

Vi har valt den fjÀrde september i Malmö som en bra tidpunkt för att göra ett brett, radikalt avtryck i samhÀllet. Vi vill göra en stor och fÀrgstark demo med udden riktad mot stat och kapital. Vi Àr inte reformister som hoppas pÄ det parlamentariska systemet. Det Àr systemet sjÀlvt som Àr problemet.

Under coronapamdemin sÄ har vi tryckts tillbaka och passiviserats. Demonstrationsförbudet som rÄtt i Sverige har varit unikt i Europa, Àven i lÀnder med mycket strikt lockdown sÄ har demonstrationer varit tillÄtna. VÄr demo sker i en period dÀr mÀngden mÀnniskor som kan samlas Àr större Àn innan, med det Àr fortfarande viktigt att Ätererövra demonstrationsrÀtten i sin helhet. DÀrför bör vi ta till gatan, för att vÄr politik gÄr ut pÄ att göra det sjÀlva, inte att vÀnta pÄ att makten Äter ger oss tillstÄnd. Vi samlas om vi vill, nÀr vi bestÀmmer det, oavsett vad.

Vi samlas i en av Sveriges fattigaste stÀder som hÀrjats av kapitalistiska bostadsbolag. Den parlamentariska krisen som rÄtt om just hyresfrÄgan visar pÄ hur viktig hyresfrÄgan Àr, men bara för att ett dÄligt förslag, som skulle förflytta Ànnu mera pengar frÄn majoriteten till rika hyresvÀrdar och hyresbolag, stoppas betyder inte det att situationen Àr bra. Vakter patrullerar MöllevÄngen och arbetarklassens bostadsomrÄden patrulleras av en mindre armé av poliser som trakasserar icke-vita personer. Lösningen pÄ dessa problem Àr att kontrollera vÄra egna omrÄden, att bygga en lokal motmakt.

Det finns Àven lÄngt fler Àn bostadsfrÄgan som visar pÄ att Socialdemokratins totala kapitulation för kapitalismen. De föreslagna förÀndringarna i LAS kan endast genomföras för att S tvingar igenom sin vilja i fackförbunden för att blidka Centerpartiet och Liberalerna. Bakom dessa angrepp stÄr Svenskt NÀringsliv, Sveriges kollektiva organisering av kapitalister. De Àr vÄra riktiga klassfiender vars handlingar mÄste dras ut i ljuset och som mÄste bekÀmpas.

Liberalerna försöker fĂ„ oss att vĂ€lja mellan ett mindre ont liberalt alternativ och fascismen. Det Ă€r en falsk uppdelning, de Ă€r bĂ„da sidor av samma mynt. Striktare migrationslagar och “hĂ„rdare tag” införs idag av “vĂ€nstern”, marknadsliberal politik drivs av S, miljöpolitiken sĂ€tts Ă„t sidan för att stötta flyg och industri nĂ€r det krisar. Vi Ă€r istĂ€llet gatans parlament, en antikapitalistisk mĂ„ngfald som kommer underifrĂ„n.

Ta pÄ dig coronamask och följ med oss pÄ Ärets kanske viktigaste demo, en vandring som kommer beröra vÄra gemensamma fiender, som kommer samla olika rörelser och frÄgor. LÄt oss samlas ihop och ta tillbaka gatorna som kan vara ett startskott för de kamper som hÄllits tillbaka under epidemin.

Kl 13, MöllevÄngstorget, Malmö.

#4sept
Source: Gatorna.info