May 15, 2021
From Gatorna (Sweden)
152 views


2021-05-15

Fyrtio Är efter maj 68, vilka lektioner kan du lÀra nÄgon som Àr 20 Är idag?

Jag Àr varken en mÀstartÀnkare eller en lÀrare som ger lektioner. Jag vill bara att varje mÀnniska ska lÀra sig att leva sitt liv enligt sina egna önskningar och i dess rikaste aspekter: en mÀnniskas erfarenheter av humaniseringsprocessen, att befria sig sjÀlv frÄn det som reducerar honom eller henne till status av en vara. Att stÀlla in sitt liv som en modell för andra fryser det i en form som tömmer det pÄ dess substans. Jag begrÀnsar mig till att illustrera mina försök att leva bÀttre i en vÀrld dÀr jag vet att en enskild persons lycka Àr oskiljaktig frÄn allas lycka. Att basera sig pÄ viljan att leva för att förfina det verkar för mig som det bÀsta och det trevligaste sÀttet att konstruera sitt öde i motstÄnd till en ekonomis bojor som exploaterar mÀnniskor och jorden. Den som lever sitt liv i enlighet med de dominerande kriterierna för framgÄng och misslyckande har redan avstÄtt frÄn livet.

Du har skrivit att ”maj 1968 producerade en jordbĂ€vning och ett brott med det förflutna av en storlek som vi aldrig tidigare sett i historien.” Förblir det sĂ„ idag?

Även om kasserade ideologier och gammal religiös dekadens nu snabbt lappas ihop och anvĂ€nds för att livnĂ€ra en förtvivlan som den giriga kommersialismen och makten kan dra nytta av, kan de inte lĂ€nge dölja den civilisationsomvandling som maj 68 belyste. Brottet med patriarkala vĂ€rden var och Ă€r fortfarande definitivt. Vi Ă€r pĂ„ vĂ€g mot slutet av exploateringen av naturen, arbete, utbyte, rovgirighet, separering frĂ„n sjĂ€lvet, sjĂ€lvuppoffring, skuldkĂ€nslor, frĂ„nvaro av lycka, fetischism av pengar, makt, hierarkier, förakt för och rĂ€dsla för kvinnor, underordnande av barn, intellektuella hierarkier, militĂ€r- och polisdespotism, religion, ideologi och förtryck och dess dödliga utlopp av uppbyggda spĂ€nningar. Detta Ă€r inte en avgjord frĂ„ga; det Ă€r en pĂ„gĂ„ende process. Det krĂ€ver bara mer vaksamhet, mer medvetenhet, mer solidaritet med det som lever. Vi mĂ„ste skapa oss sjĂ€lva för att pĂ„ mĂ€nskliga grunder Ă„teruppbygga en vĂ€rld som har förstörts av den omĂ€nsklighet som förökar dyrkan av varor.

”NĂ€r situationisterna betonade den livsfientliga karaktĂ€ren hos marknadscivilisationen, verkade allt vara ordnat för att motverka dem”, har du skrivit. Hur har blev situationen vĂ€rre?

PĂ„ 1960-talet blomstrade ekonomin och konsumtionen öppnade dörrarna till sjĂ€lvbetjĂ€ningsdemokratin för proletariatet och var lyckans tid med fanfarer av kommersiell eufori. Situationisterna var de enda som förutsĂ„g den ilska som den vĂ„g av förbrukningsbar hedonism, som förvĂ€rrar frustrationerna, skulle vĂ€cka förr eller senare. ÄndĂ„ bedömdes deras hypotes om en oundvikligt revolt vid den tiden vara fantasifull, till och med löjlig. Idag har frihandel skĂ€rpt sitt dödliga grepp om hela planeten och inte bara konsumtionen, utan överlevnaden i sig hotas av förstörelsen av biosfĂ€ren och vĂ€xande fattigdom. Förutom konsumismens elĂ€ndiga fattigdom finns det nu rĂ€dslan för att förlora de förfalskade varor som vi mĂ„ste betala mer och mer pengar för. Aldrig tidigare har vi varit sĂ„ nĂ€ra livet och sĂ„ lĂ„ngt frĂ„n att vĂ„ga ta tag i det. Och Ă€ndĂ„ Ă€r jag villig att satsa pĂ„ detta: under en obscurantism, servilitet och lagar för de starkaste och mest listiga Ă€r en livskraft i arbete som uppmanar att Ă„terskapa sig oavbrutet. Ingenting kommer att hindra en radikal tanke frĂ„n att gĂ„ framĂ„t och undergrĂ€va det skĂ„despel dĂ€r existentiell fattigdom presenteras som en dygd.

Tror du fortfarande att den högsta bedrÀgeriet i vÄrt samhÀlle bestÄr av förvÀxlingen av liv och överlevnad?

Som jag skrev i TraitĂ©: ”Överlevnad har hittills hindrat oss frĂ„n att leva.” I maj 68 var det som uttrycktes med tydligheten i en brysk och brutal uppenbarelse inget mindre Ă€n vĂ€gran att överleva i levnadens namn. Pandemin av bevisligen frivillig underordning nu i dag kommer inte att pĂ„gĂ„ lĂ€nge. NedgĂ„ngen i exploateringsekonomin innebĂ€r en ny allians med naturen dĂ€r livet kommer att Ă„terfĂ„ sina rĂ€ttigheter och kommer att övertrĂ€ffa överlevnaden, vilket Ă€r livet i en ekonomisk form.

Efter publiceringen av SociĂ©tĂ© du spectacle och TraitĂ© de savoir-vivre Ă  l’usage des jeunes gĂ©nĂ©rations var rekupereringen i arbete. Kan nĂ„gon fly denna infernaliska fĂ€lla?

I detta skede har inget av den mest radikala delen av Situationistiska Internationalen rekupererats. Det faktum att situationism sĂ€ljer böcker, T-shirts och anseende har ingen betydelse. Radikalism pratar inte om priser [ne se marchande pas]. Oavsett vilken bild av mig skĂ„despelet presenterar har jag haft nöjet att aldrig samarbeta med nĂ„gra av dess företag. Även om pengarnas fetischism fortfarande har den avvikande makten att skörda enorma, omedelbara och kortvariga vinster frĂ„n vĂ€rdelöshet och vĂ€rdelösa liv; Ă€ven om tystnaden fortsĂ€tter att omge projektet för en internationell mĂ€nniska som skissades för nĂ€stan 50 Ă„r sedan, tror jag fortfarande att medvetandets natt inte kommer att pĂ„gĂ„ lĂ€nge. Pengarnas giljotin, som hindrar och avböjer utvecklingen av naturliga energier, kommer att krossas av det mest hĂ€lsosamma giljotinbladet av alla, vilket Ă€r livets oemotstĂ„ndliga primat.

Du skriver att ”arbete, till vars vĂ€gran vi alltid har föresprĂ„kat, idag utövar en dubbelt skadlig effekt genom dess absurditet och ökande knapphet.” Finns det ett alternativ?

De som förhĂ€rligar arbetet idag Ă€r de samma som stĂ€nger företag för att kunna spela pĂ„ dem pĂ„ aktiemarknaden eller sĂ€lja dem i aktiemarknadsspekulationer. Eftersom arbetets tyranni har absorberats av pengarnas tyranni har ett stort tomrum av penningvĂ€rde gripit sinnena och kropparna. Den kraftfulla dödsandan sprids överallt. Tillsammans med rĂ€dsla har förtvivlan blivit det bĂ€sta vapnet för marknadsförtryck. Det gör hopp lönsamt genom att göra dess tillbakagĂ„ng till en universell sanning som förkunnar att ”vĂ€nja sig vid denna elĂ€ndiga gĂ„va för att imorgon blir det sĂ€mre.” SĂ„ledes Ă€r det dags att bli medveten om de möjligheter som finns för individuell autonomi och kreativiteten hos varje person. Även enligt initiativtagarnas och utvecklarnas Ă„sikter slutar den finansiella kapitalismen förr eller senare med en implosion. Och Ă€ndĂ„, i den hĂ€r förtvinade formen, finns det en Ă„terupplivad kapitalism som planerar att göra förnybara energikĂ€llor lönsamma och fĂ„ oss att betala för dem, Ă€ven om de nu Ă€r kostnadsfria. Vi ”erbjuds” biobrĂ€nslen under förutsĂ€ttning att vi accepterar transgena rapsodlingar; ekoturism underlĂ€ttar plundringen av biosfĂ€ren; vindkraftparker byggs men har inga fördelar för konsumenterna. Det Ă€r hĂ€r vi kan ingripa. Naturresurser tillhör oss; de Ă€r kostnadsfria; de mĂ„ste stĂ€llas till vĂ„r tjĂ€nst för kostnadsfri anvĂ€ndning. Kollektiven kommer att vara ansvariga för att sĂ€kerstĂ€lla sin energi och livsmedelsoberoende för att befria sig frĂ„n multinationella företag och de stater som de utsĂ€tts för. Vi har möjligheten att tillĂ€mpa naturliga energikĂ€llor för oss sjĂ€lva genom att Ă„teranvĂ€nda vĂ„ra egna liv. DĂ€r bor kreativiteten som kommer att frigöra oss frĂ„n arbetet.

Varför kÀnner du dig mer ensam Àn nÄgonsin tidigare?

Min ensamhet skiljer sig frĂ„n isolering; den Ă€r befolkad av solidaritetskĂ€nslor. Partisanerna med viljan att leva behöver inte kĂ€nna varandra för att kĂ€nna igen varandra. Kampen för en enda persons liv Ă€r allas kamp. Vi har Ă€nnu inte lyckats prioritera lust, skapande, uppfinningsrikedom och poesi framför dagliga rutiner, tristess i arbetet och tĂ„rdrĂ€nkt indignation. Men Ă€ven om det Ă€r oss tĂ„lmodigt intalat har vanan att böja sig aldrig hindrat nĂ„gon frĂ„n att stĂ„ rakt upp. En dag kommer de vĂ€ggar av existentiell melankoli som den giriga kommersialiseringen politiska lakejer har byggt upp omkring oss Ă„terigen att blomstra med Loustalots ord, som, trots att de kommer frĂ„n den franska revolutionen inte har förlorat nĂ„gonting av sin oförskĂ€mda nyhet: ”De mĂ€ktiga Ă€r bara stora för att vi stĂ„r pĂ„ knĂ€ – LĂ„t oss stĂ„ upp! ”

Vad berör dig mest illa i dag?

Passivitet, fatalism, frivillig slaveri, penisfetischism, rovgirighet, koncentrationslÀgerutbildning med dess principer om rivalitet, konkurrens och lydnad mot ekonomin, sterilisering av jorden genom omvandling av det levande till varor och brist pÄ kreativitet hos dem som hÀvdar att de kÀmpar mot barbari, men som anvÀnder dess vapen och inte livets makt.

***

Courtesy Not Bored! Övers. S. Jacobson 2021.

***

Staffan / Konst & Politik

LĂ€nk: http://konstochpolitik.org/2021/05/15/livets-uppror-en-intervju-med-raoul-vaneigem/
Source: Gatorna.info