January 21, 2021
From Gatorna (Sweden)
130 views


2021-01-21

Översatt upprop för alla i Ljubljana, Slovenien. Översatt av medlemmar ur Nattsvart Verkstad.

—–

Imorgon vid 18.00 UTC+01, Ljubljanas gator.

—–
KÀra invÄnare i staden Ljubljana, kommunen i stort och alla ni som kör hit för att arbeta, studera och andra skyldigheter och fritidsaktiviteter! Alla ni som har sett det vÄldsamma ingripandet frÄn staden Ljubljana (Mol) i lokalerna för den autonoma fabriken Rog!

Vad som hĂ€nde med AT Rog-communityt kan hĂ€nda för mĂ„nga av oss. SĂ€rskilt om det inte tillhör den rikare och vĂ€lbĂ€rgade befolkningen. Det som hĂ€nde i Ljubljana kan hĂ€nda i vilken stad som helst. Den vĂ„ldsamma utdrivningen av mindre rika mĂ€nniskor, familjer eller andra samhĂ€llen Ă€r inskriven i det kapitalistiska utpressnings systemet. RĂ€ttsordningen och rĂ€ttsstatsprincipen har visat mĂ„nga gĂ„nger att de har upprĂ€ttats frĂ€mst till förmĂ„n för finansiella och politiska eliter. Dessutom, nu nĂ€r det Ă€r svĂ„rt för alla att klara de förĂ€ndrade levnadsförhĂ„llandena och hantera den grundlĂ€ggande mentala, fysiska och ekonomiska överlevnaden under epidemin, beslutar staten och stadens myndigheter att dra nytta av detta. De anvĂ€nder repressiva förordningar, betalningsböter och polisapparaten som maktmedel. Vi hindras frĂ„n att bedriva nĂ„gon politisk verksamhet utanför parlamentet. Skolorna Ă€r stĂ€ngda, hyrorna och levnadskostnaderna stiger, arbetstagarnas rĂ€ttigheter krymper. – de har förklarat krig mot mĂ€nniskorna, och det Ă€r viktigt att vi förstĂ„r detta.

NĂ€r det gĂ€ller Rog handlar detta om aggressiv social rensning. Alla verksamma i Rog kastades ut pĂ„ gatan i strumpor, utan jackor, och gjordes hemlösa. Samtidigt lĂ€mnades mer Ă€n hundra skapare, idrottare, cirkusartister, Ă„kare, rullskridskor, bmxarer, dansare, tatueringsartister, aktivister, migranter utan utrymme och deras drömmar – riktigt, mycket farliga mĂ€nniskor!

VrÀkningen var uppenbarligen hemligt förberedd i förvÀg i samarbete med MOL, polisen och 2 sÀkerhetstjÀnster. För att uppnÄ sina mÄl skrÀmde, slog, pepparsprayade, och hÀktade de minst 13 personer och 6 var tvungna att gÄ till akuten. Polisen var vÄldsam och överskred helt sin auktoritet, vilket de gör dagligen Àven vid grÀnsen till fort Europa. Vilka lagar Àr dessa? I vems namn?

Det Ă€r uppenbart att den nuvarande situationen tillĂ„ter myndigheterna att skapa ett nytt regeringsparadigm som inte bara Ă€r tillfĂ€lligt. Det Ă€r uppenbart att detta sker oavsett olika politiska proklamationer. Det Ă€r tydligt att borgmĂ€stare Janković anvĂ€nder sin till synes vĂ€nsterorientering för att överskugga hans nyliberala styrning av staden. Det Ă€r uppenbart att borgmĂ€staren och premiĂ€rministern Ă€r nyliberala rovdjur som raserar det vi mĂ€nniskor har byggt tillsammans genom att hoppas pĂ„ en bĂ€ttre framtid. Social förödelse, förstörelse av det sociala och gentrifiering av stĂ€der Ă€r önskemĂ„l för varje myndighet, bĂ„de urbana och statliga, liksom europeiska herrar.

“Kravatiski-gĂ€ng” (Övers. Anm: “Kravatski” ej översatt, information bristfĂ€llig) frĂ„n MOL ser vĂ„ra lokaler som förbrukningsvaror för att driva igenom lönsamma affĂ€rer, som endast “borgmĂ€starens mĂ€n och deras företag” tjĂ€nar pĂ„. PĂ„ en symbolisk nivĂ„ pekar emellertid vĂ„ldsamma vrĂ€kningar och underkastelse pĂ„ det allmĂ€nna sociala klimatet – ett kvĂ€vande av samhĂ€llskritiska uttryck och motstĂ„nd mot den hĂ€rskande ideologin och maktstrukturerna.

Kanske passade AT Rog och dess föreningar inte alla, men aggressionen vi utsÀtts för fungerar som en uppvisning och en varning för oss alla i syfte att skrÀmma och förödmjuka.

AT Rog-föreningen hade verkligen inte alla lösningar till hands under sina 15 Är som spenderades med att bygga ett alternativt utrymme, men det spelade en oerhört viktig roll i kampen för att göra staden tillgÀnglig för alla. Vi strÀvade efter att göra Ljubljana mer inkluderande och tillgÀngligt för mÄnga marginaliserade grupper, som annars har svÄrt att hitta sitt plats i Ljubljana. Dessutom representerar Rog-föreningen ett av fÄ hinder för processen för kapitalistisk förstörelse av staden, dvs. gentrifiering. I denna mening Àr AT Rog viktigt för samhÀllet i stort pÄ grund av dess lÄngsiktiga politiska och sociala aktiviteter för möjligheten till ett anstÀndigt liv, arbete och skapande för alla, Àven de som Àr pÄ lÀgsta, osÀkra och arbetslösa.

Autonoma utrymmen Àr mötesplatser, som ger glÀdje och lycka och i allmÀnhet bygger upp den sociala vÀven.

Vi kommer inte att böja vĂ„ra huvuden inför den orkestrerade makten och deras legosoldater! Vi kommer inte lĂ„ta oss förvisas – i Ljubljana eller i andra stĂ€der!

Åt helvete med Zoki (Övers. Anm: “Zoki” ej översatt, information bristfĂ€llig) och dina uniformer!

Polisförtryck Ă€r att vĂ€nta, med tanke pĂ„ tidigare protester, sĂ„ ta hand om varandra! Eftersom vi fortfarande Ă€r mitt i en epidemi skyddar vi oss mot viruset. – Maskera er!

Ohranimo Tovarno Rog – https://www.facebook.com/ohranimorog/

LĂ€nk: https://www.facebook.com/events/410003436770557/?acontext=%7B%22source%22%3A%2229%22%2C%22ref_notif_type%22%3A%22plan_user_invited%22%2C%22action_history%22%3A%22null%22%7D&notif_id=1611220102950900&n
Source: Gatorna.info