January 21, 2021
From Gatorna (Sweden)
129 views


2021-01-21

Översatt upprop för alla i Ljubljana, Slovenien. Översatt av medlemmar ur Nattsvart Verkstad.

—–

Imorgon vid 18.00 UTC+01, Ljubljanas gator.

—–
Kära invånare i staden Ljubljana, kommunen i stort och alla ni som kör hit för att arbeta, studera och andra skyldigheter och fritidsaktiviteter! Alla ni som har sett det våldsamma ingripandet från staden Ljubljana (Mol) i lokalerna för den autonoma fabriken Rog!

Vad som hände med AT Rog-communityt kan hända för många av oss. Särskilt om det inte tillhör den rikare och välbärgade befolkningen. Det som hände i Ljubljana kan hända i vilken stad som helst. Den våldsamma utdrivningen av mindre rika människor, familjer eller andra samhällen är inskriven i det kapitalistiska utpressnings systemet. Rättsordningen och rättsstatsprincipen har visat många gånger att de har upprättats främst till förmån för finansiella och politiska eliter. Dessutom, nu när det är svårt för alla att klara de förändrade levnadsförhållandena och hantera den grundläggande mentala, fysiska och ekonomiska överlevnaden under epidemin, beslutar staten och stadens myndigheter att dra nytta av detta. De använder repressiva förordningar, betalningsböter och polisapparaten som maktmedel. Vi hindras från att bedriva någon politisk verksamhet utanför parlamentet. Skolorna är stängda, hyrorna och levnadskostnaderna stiger, arbetstagarnas rättigheter krymper. – de har förklarat krig mot människorna, och det är viktigt att vi förstår detta.

När det gäller Rog handlar detta om aggressiv social rensning. Alla verksamma i Rog kastades ut på gatan i strumpor, utan jackor, och gjordes hemlösa. Samtidigt lämnades mer än hundra skapare, idrottare, cirkusartister, åkare, rullskridskor, bmxarer, dansare, tatueringsartister, aktivister, migranter utan utrymme och deras drömmar – riktigt, mycket farliga människor!

Vräkningen var uppenbarligen hemligt förberedd i förväg i samarbete med MOL, polisen och 2 säkerhetstjänster. För att uppnå sina mål skrämde, slog, pepparsprayade, och häktade de minst 13 personer och 6 var tvungna att gå till akuten. Polisen var våldsam och överskred helt sin auktoritet, vilket de gör dagligen även vid gränsen till fort Europa. Vilka lagar är dessa? I vems namn?

Det är uppenbart att den nuvarande situationen tillåter myndigheterna att skapa ett nytt regeringsparadigm som inte bara är tillfälligt. Det är uppenbart att detta sker oavsett olika politiska proklamationer. Det är tydligt att borgmästare Janković använder sin till synes vänsterorientering för att överskugga hans nyliberala styrning av staden. Det är uppenbart att borgmästaren och premiärministern är nyliberala rovdjur som raserar det vi människor har byggt tillsammans genom att hoppas på en bättre framtid. Social förödelse, förstörelse av det sociala och gentrifiering av städer är önskemål för varje myndighet, både urbana och statliga, liksom europeiska herrar.

“Kravatiski-gäng” (Övers. Anm: “Kravatski” ej översatt, information bristfällig) från MOL ser våra lokaler som förbrukningsvaror för att driva igenom lönsamma affärer, som endast “borgmästarens män och deras företag” tjänar på. På en symbolisk nivå pekar emellertid våldsamma vräkningar och underkastelse på det allmänna sociala klimatet – ett kvävande av samhällskritiska uttryck och motstånd mot den härskande ideologin och maktstrukturerna.

Kanske passade AT Rog och dess föreningar inte alla, men aggressionen vi utsätts för fungerar som en uppvisning och en varning för oss alla i syfte att skrämma och förödmjuka.

AT Rog-föreningen hade verkligen inte alla lösningar till hands under sina 15 år som spenderades med att bygga ett alternativt utrymme, men det spelade en oerhört viktig roll i kampen för att göra staden tillgänglig för alla. Vi strävade efter att göra Ljubljana mer inkluderande och tillgängligt för många marginaliserade grupper, som annars har svårt att hitta sitt plats i Ljubljana. Dessutom representerar Rog-föreningen ett av få hinder för processen för kapitalistisk förstörelse av staden, dvs. gentrifiering. I denna mening är AT Rog viktigt för samhället i stort på grund av dess långsiktiga politiska och sociala aktiviteter för möjligheten till ett anständigt liv, arbete och skapande för alla, även de som är på lägsta, osäkra och arbetslösa.

Autonoma utrymmen är mötesplatser, som ger glädje och lycka och i allmänhet bygger upp den sociala väven.

Vi kommer inte att böja våra huvuden inför den orkestrerade makten och deras legosoldater! Vi kommer inte låta oss förvisas – i Ljubljana eller i andra städer!

Åt helvete med Zoki (Övers. Anm: “Zoki” ej översatt, information bristfällig) och dina uniformer!

Polisförtryck är att vänta, med tanke på tidigare protester, så ta hand om varandra! Eftersom vi fortfarande är mitt i en epidemi skyddar vi oss mot viruset. – Maskera er!

Ohranimo Tovarno Rog – https://www.facebook.com/ohranimorog/

Länk: https://www.facebook.com/events/410003436770557/?acontext=%7B%22source%22%3A%2229%22%2C%22ref_notif_type%22%3A%22plan_user_invited%22%2C%22action_history%22%3A%22null%22%7D&notif_id=1611220102950900&n
Source: Gatorna.info