November 27, 2021
From Gatorna (Sweden)
325 views


2021-11-27

Det har kommit till vĂ„r kĂ€nnedom att det idag (tisdag 16/11) arrangeras ett panelsamtal om “sex workers rights” pĂ„ Kvinnofolkhögskolan, som en del i Trans Awareness Week.

Programpunkten beskrivs ha fokus pĂ„ “skĂ€rningspunkten mellan translighet, migration, BIPOC, kapitalism och sexarbete”. Att transpersoner och migranter i hög utstrĂ€ckning Ă€r utelĂ€mnade till eller utsĂ€tts för kommersiell sexuell exploatering i ett rasistiskt och kapitalistiskt samhĂ€lle Ă€r vi vĂ€l medvetna om. Att lyfta ett “skadereducerande perspektiv” kan vara skillnaden mellan liv och död. Just dĂ€rför Ă€r det beklagligt att panelen uteslutande bestĂ„r av medlemmar i en organisation vars huvudsakliga mĂ„l Ă€r en fullstĂ€ndig avkriminalisering av sexköp, och att programpunktens beskrivning specifikt nĂ€mner att “trafficking”, “exploatering” och “ideologin bakom den svenska modellen” inte kommer att diskuteras.

Till Reclaim Pride, vilka vi haft givande samarbeten med tidigare. Det Ă€r en besvikelse för oss att en antikapitalistisk rörelse – av queers och för queers, upplĂ„ter tid och oemotsagt utrymme Ă„t en politisk strömning som föresprĂ„kar ytterligare marknadserövringar av vĂ„ra liv. Vinnarna pĂ„ avkriminalisering Ă€r de (företrĂ€delsevis) mĂ€n som köper sex och göder global trafficking tillsammans hallickar, mĂ€nniskohandlare och bordellĂ€gare. Naturligtvis finns det enskilda sĂ€ljare som skulle tjĂ€na pĂ„ en uppluckrad lagstiftning, och givetvis finns det skĂ€l att vara kritisk till alla lagstiftningar som stater anvĂ€nder som slagtrĂ€n mot flyktingar, mot fattiga, mot kvinnor och mot queers. Men det gĂ„r inte att tala om “skĂ€rningspunkten mellan translighet, migration, BIPOC, kapitalism och sexarbete” utan att ocksĂ„ tala om mĂ€nniskohandel, vĂ„ld och om kroppar som varor – det Ă€r att göra sig till megafon för ett vĂ€rre alternativ, en Ă€nnu rĂ„are kapitalism. Det Ă€r att vĂ€lja det privilegierade fĂ„talets intressen framför den stora majoritetens.

Till TDoR-kommittĂ©n, tack för att ni Ă„rligen lyfter minnet av transfobins offer. Det skrivs i programförklaringen att “huvudpersonerna behöver höras och fĂ„ det hĂ€r utrymmet”. Det andra perspektivet pĂ„ kommersiell sexuell exploatering anses inte önskvĂ€rt. Vi har inga invĂ€ndningar mot att den svenska modellens baksidor diskuteras, men vilka har möjligheten, orken och viljan att stĂ€lla upp pĂ„ ett öppet samtal? Vi vet att de flesta som befinner sig i kommersiell sexuell exploatering globalt har tvingats dit av ekonomiska eller sociala skĂ€l. Vi vet att det i hög utstrĂ€ckning gĂ€ller transpersoner, och vi vet att det Ă€r extremt farligt. Vi vet dessutom att en legal marknad för sex och kroppar inte minskar utan tvĂ€rtom ökar efterfrĂ„gan pĂ„ en illegal marknad. PĂ„ bĂ„de den legala och den illegala marknaden dör transpersoner.

Det finns gott om debatter idag dÀr kvinnors trygghet eller hbtq-personers rÀttigheter bara Àr slagtrÀn som slungas mot politiska motstÄndare utan nÄgon egentlig omsorg om frÄgorna i sig. Vi vill ogÀrna vara en del av den. Vad vi ber om Àr eftertanke. Kan vi inte, tillsammans, vÄga förestÀlla oss ett slut pÄ vÄldet och en vÀrld dÀr kroppar, sexualitet och mellanmÀnskliga relationer inte alls kan förstÄs i termer av varor och Àgodelar?

Till Kvinnofolkhögskolan, som alltid varit generösa nĂ€r det kommer till att lĂ„na oss sina lokaler. Ni har aldrig varit inne och pillat i program eller krĂ€vt att alla sidor ska representeras. Det minns och uppskattar vi. LikvĂ€l finns det grĂ€nser. Skolan Ă€r en plats dĂ€r unga kvinnor och transpersoner befinner sig i vad som oftast fungerar som en trygg miljö. Tryggheten för de anstĂ€llda eller studerande som har egna traumatiska erfarenheter av sexuell exploatering riskeras nu. Genom att tillĂ„ta en programpunkt som riskerar avdramatisera eller till och med glorifiera “sexarbete” sĂ„ blir ni medskyldiga till att fler personer i er mĂ„lgrupp lockas in i vad som i vĂ€rsta fall blir en dödlig situation.

Med vÀnliga hÀlsingar,
samarbetspartners och besökare,
tidigare deltagare och anstÀllda,
men framför allt: era vÀnner och kamrater.

FramÄt kamrater
IDH VĂ€st

FramÄt Kamrater & IDH VÀst

LÀnk: https://framÄtkamrater.se/?p=635
Source: Gatorna.info