May 3, 2021
From Gatorna (Sweden)
304 views


2021-05-03

Rapport om situationen i Chile: Om kamraterna i hungerstrejk, sista Àndringarna i lagen 321 och kamratens Marcelo Villaroels situation.

Under Chiles revolt, vilket pÄbörjades 14 oktober 2019, som fortsÀtter Ànnu idag. MÄnga anarkister, antifascister, urfolksaktivister och delar av befolkningen gick ut pÄ gatorna för att protestera mot klass ojÀmligkheter, staten, privata kollektivtrafiken, afp (pensionsfonderna), patriarkalt vÄld, polisvÄld, statlig repression, korruption och partier.

Under dessa demonstrationer var det mÄnga kamrater som arresterades, mördades och skadades för liv. MÄnga av dem sitter fortfarande i nÄgra av Chiles fÀngelse. Utan rÀttigheter, utan hopp att kunna friges.

Mobiliseringarna pÄbörjades den 22a mars 2021 frÄn olika fÀngelse i Chile. Anarkister och politiska fÄngar kallade till hungerstrejk, som protest mot Àndringar i lagstiftningen 321. Kamraterna har hittills varit i hungerstrejk i mer Àn 40 dagar.

Lagstiftningen 321 Ă€r den som reglerar rĂ€tten till “villkorad frihet” för dom som dömts till fĂ€ngelse. I januari 2019 Ă€ndrades regulariseringen genom lagen 21.124, som ett försök till hĂ„rdare straff mot dom som har dömts.

Sista lagstiftsÀndringen som gjordes pÄ lag 321, strÀvade efter att förlÀnga eventuella fÀllande dom genom följande reformer:

  • *Ändrade omfattningen och innehĂ„ll av villkorad frihet, frĂ„n att vara en “rĂ€tt” till en “förmĂ„n” (artikel 1). Vilket innebĂ€r att man inte kan lĂ€ngre krĂ€va det, utan det har förvandlats till nĂ„gon form av vĂ€lgörenhet frĂ„n statens och polisens sida.
  • *Ger Ă€nnu mer makt till fĂ€ngelser och dess poliser/vaktar, samt uppmuntrar fĂ„ngarna till omvĂ€ndelse (artikel 2). För att rĂ€knas med i listan som sökande och nomineras till vilkorlig frigivning, Ă€r det obligatorisk och vĂ€sentlig att ha med ett rapport frĂ„n polisen och vaktar, dĂ€r dom bedömer att fĂ„ngen har haft minst 8 mĂ„nader av utmĂ€rkt beteende, samt andra nĂ€stan omöjliga krav för dem som ansöker. I samma mening krĂ€vs det en omvĂ€ndelse frĂ„n fĂ„ngens sida, dĂ€r dessa “Ă„ngrar” sina brott och motiv. Om nĂ„gon av dessa krav inte uppfylls, kommer personerna som ansöker till detta inte att nomineras
  • *FörlĂ€nger alla dom, Ă€ndrar spelets lagar retroaktivt (Artikel 9). FrĂ„n och med nu de enda ansökningarna som kommer att gĂ€lla för villkorad frihet Ă€r de som uppfyller kraven. Dessa krav kommer Ă€ven att tillĂ€mpas retroaktivt för dem som har ansökt innan Ă€ndringen. De som redan hade blivit dömda med ett satt datum för villkorlig frigivning samt som uppfyllde kraven som fanns dĂ„, kommer över en natt att efterfrĂ„gas nya krav, genom att Ă€ndra ansökningsdatum eller i vissa fall Ă„rtionden. Hela rĂ€ttsliga ram syftar till att förlĂ€nga straffet och vidmakthĂ„lla eventuell fĂ€llande dom.

Den naiva idén av att hÄrdare straff kommer att lösa samhÀllets problem, Àr en populistiskt, patriarkalt, konservativt idé som Àr totalt frÄnkopplad frÄn mÀnniskors verklighet i hela vÀrlden.

De som pÄverkas av hÄrdare straff har alltid varit samma grupper av mÀnniskor, sÄklart de som ses som en fara för statens legitimitet och makt.

FÀngelsesystemet och hÄrdare straff Àr ett inhumant sÀtt att hantera rÀttsprocesser, och inga mÀnniskor borde behöva utsÀttas för sÄdant typ av behandling.

Statens skÀl och hÀmnd mot kamraten Marcelo Villarroel

Marcelo Villarroel har varit antifascistiskt, antikapitalistisk, anarkistisk militant sedan 1987. Marcelo kÀnner fÀngelserna vÀl, hur det Àr att vara en politisk fÄnge och hur det Àr att vara med i motstÄndsrörelsen.

Marcelo var en del av “Guerrilla Urbana Mapu Lautaro” (Gerillagruppen Mapu Lautaro), som var med i kampen mot diktaturen, och fortsatte kĂ€mpa nĂ€r “demokratin” infördes.

För dessa handlingar, behÄller Marcelo ett straff pÄ 46 Är, som baseras pÄ militÀra rÀttsprocesser och i stor utstrÀckning förhör och uttalande som utfördes genom tortyr, med ingen som helst rÀttsligt försvar eller Äklagare/domare.

Efter att ha spenderat mer Àn 13 Är i fÀngelse, lyckades han komma ut pÄ gatorna genom den kollektiva kampen mellan politiska fÄngar och solidariska samlingar Äret 2004. 2008 arresteras han pÄ nytt och döms till 14 Ärs fÀngelse för tvÄ bankrÄn.

År som lades till hans föregĂ„ende straff, vilket slutade med att han blev dömd till februari 2056.

En rapport frÄn fÀngelset noterar att Marcelo kan vÀlja vilkorlig frigivning i december 2019. En annan rapport noterar att ansökningsdagen för vilkorlig frigivning Àr i februari 2036, samt en tredje rapport noterar att Marcelo skulle kunna ansöka om vilkorad frihet i oktober 2040.

Slutligen beslutas det att det inte kommer att vara möjligt för Marcelo att ansöka till vilkorlig frigivning.

Det Ă€r ingen nyhet att under och efter diktaturen fanns det statlig repression mot kamrater frĂ„n rörelsen. Inte heller förvĂ„nande att mĂ„nga politiska fĂ„ngar, fĂ„ngar som försvan, kamrater som mördades aldrig hade nĂ„gon rĂ€ttsigt försvar, eftersom allt detta gjordes under diktaturens och postdiktatur. Marcelos fall Ă€r en av mĂ„nga, och ett exempel pĂ„ hur statens hĂ€mnd mot dem som kĂ€mpar mot diktaturens övergĂ„ng till “demokrati” ser ut.

Det kvittar om “diktaturen” inte fanns kvar, eller om Pinochet inte levde lĂ€ngre, eftersom diktaturens rĂ€ttsprocesser, behandlingen av fĂ„ngar, politiska fĂ„ngar, etc. fortsĂ€tter Ă€ven idag. MĂ„nga lagar som infördes under diktaturstiden finns kvar, och mĂ„nga av dessa anvĂ€nds idag under Chiles revolution.

Uppmaningen till internationellt solidaritet

Vi uppmanar alla att inte vÀnda ryggen mot kamraterna i Chile, inte heller att normalisera straff, repression och restriktioner frÄn staten.

Varje gest av solidaritet, spridning eller agitation Àr nödvÀndigt och viktig för att höja rösterna och förÀndra vad som visas pÄ teven, nationellt och internationellt.

LÄt oss mötas dÀr vi kan visa solidaritet mot varandra, och dÀr vi visar motstÄnd mot fÀngelsesystemet.

Vi Àr inte fria förrÀns alla Àr fria.

Frige alla politiska, anarkistiska fÄngar frÄn revolten i Chile!

Avskaffa fÀngelsesystemet globalt!

Avskaffa polisen, kapitalismen och patriarkatet!

Ni amo ni estado ni partido ni marido!

Fire to the prisons!

/Aktivista Feminista

Aktivista Feminista

LĂ€nk: https://takeovernetwork.wordpress.com/
Source: Gatorna.info