April 1, 2021
From Gatorna (Sweden)
157 views


2021-04-01

Vi vill ha ökad aktivitet i klimatfrÄgan. Vi vill ha mer rörelsebyggande och ömsesidig hjÀlp och vi vill Àven uppmana till och underlÀtta direkt aktion. Det finns mÄnga saker som Àr dÄliga för klimatet och som man kan ge sig pÄ och vi tycker till exempel att det Àr bra att förstöra SUVar. En anledning till det Àr att SUVar enligt IEAs World Energy Outlook 2019 (https://www.iea.org/commentaries/growing-preference-for-suvs-challenges-emissions-reductions-in-passenger-car-market) var den nÀsta största orsaken till utslÀppsökningar mellan 2010 och 2018. SUVar Àr ocksÄ ett helt onödigt nöje för rika mÀnniskor som lika gÀrna kunde köpt en mindre bil, gÀrna begagnad, om dom nu mÄste ha en bil av nÄgon anledning.

VĂ„r taktik

Vi har valt att skĂ€ra dĂ€ck pĂ„ SUVar. Det gĂ„r snabbt, Ă€r ganska tyst och gör bilen tillfĂ€lligt obrukbar och Ă€r jĂ€vligt jobbigt för SUVĂ€garen. Det finns andra sĂ€tt att sabba SUVar pĂ„: till exempel repa lacken, krossa rutor, slĂ€ppa ut luften genom ventilen. Fantasin sĂ€tter grĂ€nsen! Vi har valt att inte tĂ€nda eld pĂ„ SUVar eftersom att media Ă€lskar att fĂ„ brinnande bilar att handla om “problem i förorterna”, “intergration” och annan skit.

Vi har lÀrt oss

* En fĂ€llkniv som fĂ„r plats i fickan Ă€r praktiskt. Se till att bladet gĂ„r att lĂ„sa sĂ„ att kniven inte fĂ€lls ihop nĂ€r du skĂ€r i dĂ€cket. Olika dĂ€ck Ă€r olika jobbiga men med lite entusiasm gĂ„r luften till slut ur 🙂 Ett mĂ„lmedvetet lĂ„ngsamt tryck med kniven fungerar bra. Hugg inte.
En skarp kniv med vass spets Àr bra. Monkeywrenching rekomenderar Opinel-fÀllknivar som finns att köpa för nÄgra hundra pÄ en friluftsbutik.
* DÀck som punkteras pyser ganska högt, men dom smÀller inte. NÄgon kan höra genom ett öppet fönster eller om nÄgon gÄr förbi i nÀrheten men en vÀgg eller en gata bort borde vara lugnt. VÄr erfarenhet Àr att billarm inte gÄr igÄng.
* Kolla av lÀget ordentligt och bestÀm precis vad ni ska göra pÄ en plats innan ni börjar. Det kan vara svÄrt att tÀnka klart nÀr man börjar och pulsen stiger lite.

AllmÀnna rÄd pÄ vÀgen

* För att undvika att mÀnniskor kommer till skada, se till att inte lÀmna dÀck skadade men ÀndÄ fylda med luft. Har du börjat skÀra i ett dÀck, se till att det blir punkterat! SUVar Àr livsfarliga nÀr de fungerar som det Àr tÀnkt, Ànnu vÀrre om dom gÄr sönder nÀr dom kör.
* DÀck pÄ lasbilar och större maskiner Àr farliga att punkterna och kan skada er allvarligt.
* Det kan vara bra att ha en plan för vad ni tÀnker göra. Var, hur mÄnga bilar, hur ni tar er dit och dÀrifrÄn snabbt och vad ni gör om polisen kommer och sÄ vidare. Att tÀnka klart nÀr ni hÄller pÄ kan vara svÄrt.
* Sikta gÀrna in er pÄ omrÄden dÀr polisen inte Àr sÄ mycket.
* Se till att ha bra koll pÄ omrÄdet innan ni gÄr dit för att sabba SUVar. GÄ eller cykla dÀr nÄgra gÄnger sÄ ni vet vilka vÀgar som Àr ÄtervÀndsgrÀnder och olika vÀgar för att ta sig dit och dÀrifrÄn, och sÄ vidare. Gör det pÄ normala tider och försök att smÀlta in/inte se skum ut.

* Eftersom det Àr olagligt att punktera dÀck, ta sÀkerhet pÄ allvar, till exempel:
* Informera bara dom som mÄste veta och lÄt bli att chatta om det hÀr.
* Var försiktiga med vad ni skriver ner, bÄde fysiskt och digitalt.
* AnvÀnd Tor browser om ni ska söka efter information.
* LĂ€mna telefonen hemma.
* Ha klÀder som Àr anonyma/svÄra att beskriva.

Vi ser fram emot fler sabbade SUVar, mer rörelse, och fossilkapitalismens slut!

Sabba en SUV

Let’s block ads! (Why?)
Source: Gatorna.info