June 18, 2021
From Gatorna (Sweden)
292 views


2021-06-18

För inte sĂ„ lĂ€nge sedan föreslog CVE (Center mot vĂ„ldsbejakande extremism), vilken Ă€r en del av Brottsförebyggande rĂ„det, i samarbete med SÄPO att en lag som förbjuder innehavandet av propaganda för vĂ„ldsbejakande extremism skulle stiftas. Det huvudsakliga resonemanget gĂ€ller förebyggande av rekrytering för “vĂ„ldsbejakande miljöer”.

Lagen Ă€r (enligt det offentliga resonemanget) frĂ€mst tĂ€nkt att rikta sig mot videor och bilder som innehĂ„ller grova vĂ„ldshandlingar sĂ„som avrĂ€ttningar, men om vi kĂ€nner makten rĂ€tt kommer det inte att dröja lĂ€nge innan syftet och tillĂ€mpningsomrĂ„det utvidgas. CVE har nĂ€mligen lĂ€nge varit öppna med att deras arbete gĂ€ller den autonoma rörelsen lika mycket som fascistiska och islamistiska rörelserna i Sverige, trots att de Ă€r vĂ€l medvetna om att den autonoma rörelsen Ă€r lĂ„ngt ifrĂ„n jĂ€mförbar. Det framgĂ„r bland annat i relevanta dokument frĂ„n 2009 (“VĂ„ldsbejakande politisk extremism”, Brottsförebyggande rĂ„det, SÄPO) och 2020 (“Den autonoma miljön”, Brottsförebyggande rĂ„det, CVE) som har legat till grund för prejudicerande domar.

Vad som ocksÄ Àr viktigt att ta med sig frÄn dessa dokument, och som kommer att pÄverka tillÀmpningsomrÄdet av en sÄdan lag om den skulle stiftas, Àr att de Àr med och definerar vad som rÀknas som kriminella miljöer. Det har inneburit att en del brottmÄl gÀllande vapenbrott har kunnat anvÀndas som en direkt koppling mellan den autonoma miljön (som genom dokumenten klassas som vÄldsbejakande politiska miljöer) och vad rÀtten beskriver som kriminella miljöer och alltsÄ kan leda till grövre straff vid vapenbrott. Detta innebÀr alltsÄ en vidare kriminalisering av radikala sociala rörelser.

Potentiellt kan det till och med komma att kriminalisera affischer med uppmaningar att ansluta sig till fredliga organisationer, pÄ grund av organisationens eventuella kopplingar till resten av den autonoma vÀnstern.

Det nya förslaget kommer inte som en nyhet. Det Àr vÀntat att makten vill slÄ tillbaka mot det som hotar den. Att den Ä andra sidan gör det via vÀgar som gÄr utanför de spelregler de sjÀlva satt upp, och gör det sÄ uppenbart, Àr vad som blir intressant. Kriminaliseringen av vÄr rörelse innebÀr att vi mÄste bygga dels ett brett motstÄnd för att omöjliggöra att vi blir kriminaliserade i praktiken, men ocksÄ att vi mÄste förbereda oss, organisera oss och stÀrka vÄr solidaritet och politiska sjÀlvförsvar.

COPWATCH / Anarkism.info

https://anarkism.info/2021/06/18/sapos-haxjakt-kriminaliseringen-av-sociala-rorelser/

COPWATCH
Source: Gatorna.info