January 8, 2022
From Gatorna (Sweden)
335 views

NĂ€r: 2022-01-15 14:00
Var: Bio AftonstjÀrnan, PlÄtslagaregatan 2, Göteborg

Visartisten George Totari flydde frÄn Palestina under Israels krig 1967 och bildade bandet Kofia i Sverige. BerÀttelsen om Kofia, ett band som tog med sig det palestinska folkets toner och kamp till den svenska grÀsrotsmusikscenen, Àr inget mindre Àn makalös. Deras revolution Àr oavslutad och deras sÄnger genljuder Àn.

Datum: Lördag 15 januari 2022
Tid: Klockan 14
Plats: Biograf AftonstjÀrnan, PlÄtslagaregatan 2, Lindholmen, Göteborg
Biljetter: https://kulturpunkten.nu/evenemang/kofia-a-revolution-through-music

DokumentÀren om Kofia, utgiven 2020, fÄr nu efter flera internationella visningar Àntligen sin SverigepremiÀr hÀr i Göteborg, staden dÀr George Totari en gÄng bildade bandet pÄ slutet av 60-talet. Efter sjÀlva filmen, som Àr ungefÀr 30 minuter, följer möjlighet till diskussion dÀr vi bland annat bjuder in filmens regissör, Louis Brehony, pÄ lÀnk för frÄgor och svar om filmen.

FrĂ„n officiella hemsidan: “KOFIA Ă€r den explosiva berĂ€ttelsen om Europas första palestinska band, Ă„tergiven av dess musiker sjĂ€lva. Denna journalistiska kortfilm följer Kofias resa över fyra decennier, en resa som för med sig den palestinska revolutionens toner och klang i exil till det kris- och upprorsfyllda 21:a Ă„rhundradet.

Efter att ha lĂ€mnat Palestina under Israels kolonial krig 1967 bildade George Totari banded med aktivistmusiker i Göteborg. Kofias konserter var som demonstrationer, dĂ„ bandet blev kĂ€nt för sitt kompromisslösa budskap och sin livliga musik. Bandet spelade in fyra album och turnerade bland annat Iran och Östtyskland. Deras sound var en unik kombination av arabiska folktraditioner med skandinavisk akustisk musik.

Bandet döptes efter den symboliska svarta och vita sjalen som bars av palestinska frihetskÀmpar, ett uttryck för de budskap om motstÄnd och stÄndaktighet som bars genom musiken. Kofias klassiska protestsÄng, Leve Palestina, utgiven 1979, var en sÄng om motstÄnd mot förtryck med alla nödvÀndiga medel och att trotsigt plantera olivtrÀd i marken.

DokumentĂ€ren spelades in i samband med att bandet Ă„tersamlades för en solidaritetskonsert för Gaza och för att arbeta pĂ„ nytt material. Under inspelningen 2019 fördömde statsminister Stefan Löfven unga demonstranter för att ha sjungit Leve Palestina pĂ„ 1 maj. I och med att palestinier Ă€nnu kĂ€mpar för sin framtid fortsĂ€tter Kofias musikaliska revolution att beröra mĂ€nniskor och ifrĂ„gasĂ€tta vĂ€rldens tillstĂ„nd.”

Se Àven eventet pÄ Facebook: https://www.facebook.com/events/233967842213835

Och se Àven den engelsksprÄkiga trailern: https://www.youtube.com/watch?v=t50GnBzmoYY

Samidoun Göteborg
Source: Gatorna.info