July 26, 2021
From Gatorna (Sweden)
357 views


2021-07-26

Det andra avsnittet av COPWATCH:s nya filmserie handlar om snuten och drönare.

Svenska snutar har fÄtt alltmer makt att bestÀmma vilka de ska övervaka med drönare. Resultatet? Allt oftare anvÀnder snuten drönare i tjÀnst, pÄ olika sÀtt. Hela bostadsomrÄden filmas kontinuerligt med drönare, och snuten anvÀnder drönare för att dokumentera demonstrationer. Det innebÀr att mÀnniskor som vare sig Àr misstÀnkta för, eller begÄtt, brott bevakas. Den sÄ kallade rÀttsstaten anvÀnder filmmaterial frÄn drönare som bevisföring, för att i efterhand sÀtta dit folk.

Vi som övervakas Àr inte sÀllan de som demoniseras och marginaliseras i samhÀllet, som arbetare, fattiga, icke-vita och radikala.

Som bekant skyddas snuten av lagen. Ganska nyligen instiftade den svenska staten lagen om “sabotage mot blĂ„ljusverksamhet”(2020). De som uppfattas sabotera snutens verksamhet riskerar höga fĂ€ngelsestraff. Om du hindrar snuten frĂ„n att filma dig med drönare Ă€r det inte omöjligt att det kan rĂ€knas som blĂ„ljussabotage. ACAB includes cop drones!

För dig som inte vill bli filmad av snutdrönare, om du inte vill bli igenkÀnd av snuten, för den som vill undvika snutens repression, Àr det bra att ha koll pÄ snuten och dess drönare. Exempelvis vilka drönare svenska snutar anvÀnder, och hur drönarna fungerar.

Be careful with each other, so we can be dangerous together


*Intressant vidare lÀsning (tyvÀrr med dÄligt rÄd i slutet, ring inte snuten!):

https://www.popularmechanics.com/flight/drones/how-to/a16756/how-to-shoot-down-a-drone/

(Snuten pÄ Minuten Àr en filmserie för alla som vill avskaffa polisen. Har du förslag pÄ Àmnen till avsnitt? Tipsa gÀrna oss pÄ Wickr: anarkotips01, anarkotips03)

👉 Avsnittet om drönare:

https://youtu.be/PhKiFN-0VAI

👉 Texten:

https://anarkism.info/2021/07/20/snuten-pa-minuten-avsnitt-2-dronare/

COPWATCH
Source: Gatorna.info