March 9, 2021
From Gatorna (Sweden)
175 views


2021-03-09

Den rÄdande pandemin har inneburit en allt mer utsatt verklighet, för kvinnor och andra personer som utsÀtts för patriarkalt vÄld. NÀr mÀnniskor tvingas stanna hemma ökar vÄldet i nÀra relationer och isoleringen ökar.

Samtidigt ser vi enorma pÄtryckningar och utnyttjande inom kvinnodominerade yrken som undersköterska och vÄrdbitrÀden. Det blottlÀgger en allt mer kringskuren vÀlfÀrd, dÀr politiker vÀnder dövörat till och dÀr kvinnor, rasifierade och lÄginkomsttagare blir förlorare.

Pandemin har Àven inneburit en omfattande ekonomiskt kris vilken slagit hÄrdast mot personer som befinner sig redan befinner sig i utsatta positioner, utan trygga anstÀllningsvillkor eller inkomst. NÀr kapitalismen krisar och kÀllan till inkomst förloras tas andra medel till. Den kommersiella sexuella exploatering dÀr kroppar och intimitet blir varor ökar och har ökat mycket sedan pandemin sÀkrade sitt grepp om samhÀllet. I patriarkatet finns det aldrig tvekan inför att utnyttja och exploatera kroppar.

DEN GIGIFIERADE PROSTUTIONEN

Porrbranschen Àr inte bÀttre. PÄ samma sÀtt som torskar ser de kvinnokroppar som en resurs att exploateras. De tar inte hÀnsyn till de hÄrda liv som fört kvinnor in i deras klor. De tar inte hÀnsyn till vad som hÀnder nÀr de Àr fÀrdiga. Det blir vidrigare nÀr det byggs upp en hel industri som tjÀnar miljarder pÄ det.

PÄ senare Är har ett nytt företag Àntrat scenen. Med OnlyFans tillgÀngligörs och normaliseras att unga tjejer sÀljer sin intimitet och integritet för snabba pengar. Det marknadsförs som snabbt, enkelt och riskfritt, men Äterigen tar mÀnnen i företagsledningen inget ansvar om kvinnorna utsÀtts för hot, blir indragna i sexhandel eller fÄr sina bilder spridda. AnvÀndarnas egna grÀnssÀttning har ingen prioritet dÄ de kan tjÀna mer genom att dela grövre och grövre material. Att tumma pÄ sina egna grÀnser belönas. För de manliga cheferna flödar pengarna nÀr de tar 20% av kvinnornas intÀkter. Föga sÀtt skiljer detta sig frÄn att agera hallick. Det Àr patriarkatets verktyg för att upprÀtthÄlla sig sjÀlvt, samtidigt som deras exploatering bara kan existera i ett patriarkalt samhÀlle.

LIVMÖDRAR ÄR INTE VAROR

Under kapitalismen ser varufieringen inga grÀnser. NÀr möjligheten att göra livmodern till en vara pÄ en marknad tvekade inte kapitalismen att snabbt öppna dörrarna till en helt ny industri.

Surrogatmödrarskap, dÀr rika par köper tillgÄng till en fattig kvinnas livmoder för att bÀra och föda deras barn Ät dem, Àr i princip olagligt i Sverige men den svenska staten gör inget för att stoppa de utlÀndska företag som genom kryphÄl sÀljer surrogatmödrars kroppar i Sverige. Efter att ett par köpt en kvinna som kan bÀra deras barn sÄ utsÀtts kvinnan för alla hÀlsofaror en graviditet innebÀr, förbjuds frÄn att genomföra en abort om nÄgot kÀnns fel för henne och efter födseln sÄ skiljs kvinnan frÄn barnet de har fött. Och sjÀlvfallet tar företagen ut en vinst och lÀmnar smulor till surrogatmödrarna. Surrogatmödrarskap Àr inget fantastiskt fenomen för att hjÀlpa stackars par som inte kan fÄ egna barn, det Àr ren och skÀr handel av kvinnors kroppar.

UTNYTTJANDE, INTE ARBETE

I ett patriarkat skapas gĂ€rna nya ord för exploatering av kvinnors kroppar. Att köpa sex, att köpa nakenbilder, att köpa tillgĂ„ng till en “camshow”, att köpa sig en “sugarbaby”; olika sĂ€tt mĂ€n utnyttjar kvinnors utsatthet samlas under den hĂ€rliga termen “sexarbete” eller “sex work”. Det gör det lĂ€ttare att kommersialisera kvinnokroppar, att undvika associationer med det utnyttjande det faktiskt innebĂ€r. Patriarkala strömmar försöker bygga en bild av att sĂ€lja sex som Ă€r som vilken annan industri som helst och dĂ„ frikoppla det frĂ„n de patriarkala maktstrukturer som över huvud taget gör det möjligt att köpa en kvinnas kropp. Att sĂ€lja sex Ă€r inte som vilket yrke som helst. Ett genuint samtycke gĂ„r inte att köpa, muta eller tjata sig till – och sex utan samtycke Ă€r vĂ„ldtĂ€kt. Sexhandeln Ă€r nĂ„got som lockar vĂ„ldsamma mĂ€n dĂ„ de kan göra sĂ„dant de inte skulle fĂ„tt samtycke till. De som sĂ€ljer sex riskerar att utsĂ€ttas för misshandel, hot och vĂ„ldtĂ€kter. Om ens arbete skulle krĂ€va att man lĂ€r sig sjĂ€lvförsvarstekniker, alltid ha en flyktvĂ€g redo, att inte anvĂ€nda sitt riktiga namn, skulle vi acceptera det som en vanlig arbetsplats? SjĂ€lvfallet inte. Det Ă€r ingen slump att mĂ„nga i den utsattheten lever med posttraumatisk stress. För torsken Ă€r att köpa sex ett sĂ€tt att fĂ„ utnyttja den makt som patriarkatet och pengar gett honom. Det Ă€r drivkraften bakom förövarens handlingar, oavsett vilken typ av konsekvenser det fĂ„r för kvinnan som sĂ€ljer sex.

TORSKAR HÖR HEMMA PÅ HAVETS BOTTEN, INTE PÅ TORRA LAND

Alla som har sÄlt sex har sin egen historia kring varför de började sÀlja sex. Allt för ofta handlar det om behov för snabba pengar för att ta sig ut en knivig situation, trauma, sjÀlvskadebeteende, att vara offer för mÀnniskohandel, osv. Men torskar har bara en historia, de ser inget problem med övergrepp. Torskar utnyttjar den patriarkala könsmaktsordning som rÄder i samhÀllet för sin egen tillfredsstÀllelse. För torskarnas offer handlar kommersiell sexuell exploatering om ett liv av trauma och vÄld för att hjÀlpa sig ur en desperat situation. För torskar handlar det om tillfÀllig tillfredsstÀllelse, att fÄ kÀnna sig mÀktig, att fÄ tvinga nÄgon annan in i sitt eget vÄld. För torskar sÄ handlar det om att köpa och anvÀnda en annans kropp som en vara, som att köpa en sÀck potatis.

Trots att vi denna internationella kvinnodag inte kan samlas pÄ gator och torg för att demonstrera Àr det lika viktigt som nÄgonsin att vi gemensamt höjer vÄra röster mot mÀns angrepp pÄ vÄra kroppar. Det blir ingen demonstration i Är, men vi ska Ànda pynta vÄra gator och torg i feminismens och socialismens namn. För hela Malmö hatar torskar. Vi lÀgger skammen och skulden hos förövarna. Var tionde man i Sverige Àr torsk, lÄt dem veta vad vÄr stad tycker om torskar. LÄt dem veta att de och patriarkatet som hÄller dem om ryggen inte har en plats i Malmö. LÄt dem veta att nÀr vÄr revolution kommer sÄ har de anledning att frukta. LÄt dem veta att vÄra gator, vÄra torg och vÄra kroppar tillhör oss.

“For the master’s tools will never dismantle the master’s house. They may allow ur to temporarily beat him at his own game, but they will never enable us to bring about genuine change. Racism and homophobia are real conditions of all our lives in this place and time. I urge each one of ur here to reach down into that deep place of knowledge inside herself and touch that terror and loathing of any difference that lives here. See whose face it wears. Then the personal as the political can begin to illuminate all our choices”

– Audre Lorde

Feminism underifrÄn

LĂ€nk: https://feminismunderifran.wordpress.com/about/
Source: Gatorna.info